luni, 16 februarie 2009

Rromânu' fură ca-n codru


Îmi aduc aminte de o emisiune serioasă de la TVR, ceva în genul "fiind băiet păduri cutreieram/ca bărbat copaci înalţi tăiam" despre cum undeva în Munţii Apuseni săracii de la sate sunt tăietori ai pădurilor naţionale; asta, în slujba comercianţilor care vor să cumpere ieftin şi să vândă scump, fără să înfrunte vreun un risc legal. Doar tăietorii sunt amendaţi, nici măcar pădurarii. Mă gândeam că e o situaţie tristă, că autorităţile nu fac nimic să protejeze mediul sau să le dea oamenilor o alternativă la furat lemn pentru nişte escroci care le dau şpagă (autorităţilor), ba dimpotrivă, o funcţie înaltă la Romsilva este echivalentă cu "comisioane" care întrec salariul cu mult. Dar asta se petrecea undeva departe, într-o zonă rurală.
Acum aflu că şi aici, lângă această oază de urban din Ilfov, care se cheamă Bucureşti, cam aceleaşi practici se pot observa de ani buni, numai că protagoniştii sunt rromi. În ciuda a ceea ce se crede, în jurul mândrei capitale nu sunt doar lanuri de porumb ci şi anumite surse de oxigen, care fac faţă cu greu codoiului din aşa-zisul aer. Este vorba de pădurea Băneasa, amplasată lângă grădina zoologică cu animale înfometate şi triste, unde dacă mergi la un picnic s-ar putea să fii jefuit, violat, etc, asta dacă nu leşini de la mirosul gunoaielor. Dar nu despre asta e vorba, ci despre faptul că în loc de ciripituri se aud mai mult drujbe. La doar câţiva kilometrii de sediul ministerului mediului, zilnic, de ani buni, se văd trecând căruţe încărcate cu butuci, numai că e o schemă uşor diferită.
Pe investitori nu îi interesează lemnul, ci terenul, care însă nu poate fi defrişat pentru construcţii. Aşa că ce fac? Îi pun pe ţiganii din Tunari şi Ştefăneşti să taie copacii după care se duc la Romsilva (al cărei sediul e un pic mai încolo în Pipera) să arate că au fost "furaţi" copacii şi terenul e oricum defrişat, deci liber la construcţii.
Din aceste informaţii neverficate (eu am văzut doar poze trimise pe mail) putem trage concluzia că plătim degeaba taxe care se duc la poliţia comunitară, autorităţi locale şamd. Eu mai sper doar ca societatea civilă sa facă ceva, pentru că noi restul suntem prea indiferenţi.

6 comentarii:

 1. Copacii nu sunt principala sursa de oxigen, oceanul planetar este. Copacii sunt pe undeva pe la 30-40% (in anumite arii). In cazul Bucurestiului si a ''metropolelor'' (a se citi gropi de gunoi) copacii fac o treaba pentru care alte natii investesc miliarde : purifica.

  RăspundețiȘtergere
 2. eu nu mai sper la nimic. tara asta nu se mai face bine. cel putin de-a lungul vietii mele.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu stiu ce sa zic de oceanul planetar, poate ai dreptate. In orice caz, padurea e mult mai aproape, si chiar e o sursa. Plantele se hranesc cu CO2 si elimina O2. De-aia se propun parcuri in orase, nu ape :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Pierderea sperantei e primul pas...spre dezastru. macar sa speram ca nu va fi mai rau :)

  RăspundețiȘtergere
 5. hehehe, da, nu sunt o pesimista dar situatia de la noi zau ca ma deprima.

  RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.