joi, 19 februarie 2009

Dezvoltare economică SAU ecologică?


Aşa cum unii susţin că trebuie să calci în picioare patrimoniul cultural ca să ai venituri mari la oraş, alţii consideră că nu poţi să ai creştere economică respectând mediul. Pe de o parte e adevărat: dacă plăteşti taxe mari de poluare şi echipamente sofisticate pentru filtrare, vei avea profituri mai mici, deci reduci salariile, renunţi la muncitori, ridici preţurile ceea ce per ansamblu scade salariul real etc.

Dar eu cred că acest punct de vedere e limitat. Nu va fi mai rău în general, ci mai rău pentru unii şi mai bine pentru alţii, adică altfel, dar la fel de bine. Mai exact, pierd cei care investiseră în petrol, dar câştigă cei care au mizat pe energie eoliană. Sau pierd companiile producătoare de maşini cu consum mare de combustibil convenţional (benzină, motorină) şi câştigă cele care fac hibrizi şamd.

Industria verde poate înlocui veniturile pierdute de cea tradiţională. Poate oferi salarii echivalente şi chiar preţuri echivalente (prin scutiri de taxe). Mai rămâne întrebarea dacă este mai mare cheltuiala bugetară decât câştigul pentru fondurile publice. Teoretic, un mediu curat înseamnă mai puţine probabilităţi de îmbolnăvire, ceea ce ar reprezenta o economisire în domeniul sănătăţii.

Ce vreau să spun...Cei care se opun acestui trend ecologic (şi nu numai) sunt de fapt cei care vor să păstreze un status quo, ameninţându-i pe restul că progresul va aduce de fapt ceva mai rău. Sigur, nu toată lumea va beneficia material de aceste schimbări, ba chiar pentru unii va fi mai rău. Dar cum spune Orwell în 1984, istoria înseamnă pe scurt lupta pentru supremaţie dintre cei de mijloc şi cei de sus. Sau, în cuvintele lui Pareto, tot istoria este cimitirul aristocraţiilor, anumite elite fiind înlocuite de altele.

Până când ajungem la un optim Pareto (la fel pentru toţi şi mai bine pentru cel puţin unul), nu cred că e o idee bună să rezistăm acestor tendinţe, să fim conservatori. Dacă tot se întâmplă, să profităm de ele.

2 comentarii:

  1. Cei care au investit in petrol pierd pe termen scurt, nu insa si pe termen lung (in termeni de ani, nu de durate a la Braudel). Principalele lovite au fost producatoarele de petrol, intre care Rusia si Iran, ceea ce pana la urma altora le convine: isi fac plinul la depozitele extra-large la preturi mici vreme in care altii nu mai au bani de cheltuit pe prostii belicoase. Apoi investitorii in energii alternative (ma refer la aia seriosi, nu la jucatorii care iau eoliene din China si fac si ei un mic trade) vin tot din zona celor care se ocupa si cu combustibilii fosili, precum Shell, Total s.a. O sansa mai buna am avea cu mici unitati integrate (gen wind-farm) insa si pentru asta trebuie viziune si ceva resurse financiare si, evident, vointa oamenilor de a duce la bun sfarsit treaba. Nu e tocmai o bucurie ca pretul petrolului a scazut brusc, pentru ca traderii se duc pe alte piete; si asa a crescut aurul la aproape 1000 de dolari uncia, asa va creste pretul la alimente si etc. Si apoi cand ne referim la cat mai bine pentru cat mai multi, dintr-o perspectiva ecotopica, poate devenim noi astia, europenii, mai grijulii cu mediul, insa asta doar pentru ca s-a transformat China intr-o mare fabrica poluatoare. Cu efectele globale stiute. Problema e ca extind modelul si la Africa, unde chelesc padurile si resursele minerale intr-un ritm alert si nu prea stiu ca lumea sa fie foarte vocala pe tema asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate. Si totusi...la noi cand au inceput sa cada imobiliarele, oameni de afaceri ca Becali si Prigoana au inceput sa se gandeasca la campuri eoliene in zonele cu vant ex Dobrogea. Averea lor se bazeaza pe speculatii, care practic nu produc nimic, dar o investitie in energie neconventionala e buna pt multi. Nu stiu ce se intampla daca creste iar pretul terenurilor...
    Suntem cam egoisti cand vrem sa pastram plamanul planetei in tari din lumea a treia. Poate acolo se moare de foame mai mult decat din cauza poluarii. Paradoxal, nevoia enorma de resurse a Chinei este singura posibilitate ca Africa sa iasa din saracie.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.