miercuri, 14 ianuarie 2009

Religiozitate


De ce se perpetuează credinţele religioase în ciuda educaţiei formale, de tip ştiinţific? De ce, la ceva timp după ce unii oameni au vorbit - argumentat - împotriva religiei, nu sunt popularizate părerile lor? Cred că răspunsul se află în demografie.
Educaţia pe care o primim acasă şi opinia anturajului sunt deseori mai importante decât ceea ce suntem învăţaţi la şcoală (adevărul la care s-a convenit de către oamenii de ştiinţă). Dacă combinăm această realitate cu faptul indiscutabil că persoanele religioase (mă refer la cei care urmează literal dogma, nu la credincioşii cu numele) se reproduc în număr mult mai mare decât ateii (pentru că avorturile şi contracepţia sunt păcate), se pare că omenirea nu va trece niciodată de stadiul ideologiilor, fanatismului în fotbal sau fidelităţii faţă de un brand.
Asta şi pentru că liberalismul (secular) este legat de emanciparea femeilor, care nu se mai consideră doar făcătoare de viitori enoriaşi ca în anumite comunităţi cum ar fi: neoprotestanţii din SUA, musulmanii din Asia, Africa de Nord şi mai nou Europa, catolicii din America de Sud etc.
Religiile pleacă deseori de la lucruri bune, dar se pierd undeva pe drum...aşa ajungem la situaţii în care de ex mafioţii se spovedesc după ce comit o crimă, pentru a fi exoneraţi, sau la parveniţi care în Europa de Est îşi clădesc o reputaţie pe donaţiile spre biserici ortodoxe. Pentru că oamenii preferă un personaj istoric sângeros care a clădit o mânăstire în locul unuia care a denunţat ceva putred în casa lui Dumnezeu.

5 comentarii:

 1. Nu stiu daca raspunsul se afla in demografie, dar e si asta o parere. Poate ca se intampla asa pentru ca Dumnezeu deriva din nevoia creierului nostru de-a se simti protejat. Poate pentru ca nu avem un scop precis in viata si, mai presus de toate, poate pentru ca ne e frica de moarte, cum spune Dawkins. Marea problema, cel putin la noi, e faptul ca sunt indoctrinati copiii. 73% din elevii de liceu cred ca omul a fost creat de Dumnezeu, asta in conditiile in care programa scolara nu mai contine lectii de teoria evolutiei. Dawkins considera religia o “mema”, un concept cultural, care se adapteaza si supravietuieste in societate.

  RăspundețiȘtergere
 2. Paradoxal, faptul că oamenii religioşi se impun pe pământ e explicat tot de Darwin :) supravieţuieşte specia mai puternică, adică cea care se reproduce mai mult. Prea mult creier strică...Îţi recomand Galapagos de Kurt Vonnegut, dacă n-ai citit-o încă.

  RăspundețiȘtergere
 3. n-am citit-o. multumesc de recomandare. am trecut-o pe lista mea de carti:).

  RăspundețiȘtergere
 4. stii expresia "cu capu"? io da, tu se pare ca nu

  RăspundețiȘtergere
 5. Rata demografica in Romania este de 1.38, putin mai mica decat media EU - 1.50. Normal ar trebui sa fie cam 2.2 ca populatia sa fie constanta. Europa are cea mai mica rata demografica de pe glob.

  Demografia scazuta e consecinta a lumii moderne in care traim. In tarile din Africa foarte slab dezvoltate, demografia este foarte mare 5+. Acolo se moare pe capete si populatia are nevoie de multi copii ca sa supravietuiasca.


  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_fertility_rate

  Statistic, Romania are cam 80-90% populatie cu credinte religioase declarate in sondaje.

  Alte tari cam din aceeasi categorie stau cam la fel coreland demografia cu religiozitatea: Croatia, Albania, Lituania, Belarus
  http://www.adherents.com/largecom/com_atheist.html

  O concluzie poate fi ca romanii sunt mai mult ignoranti decat religiosi. Slaba educatie deasemenea favorizeaza ignoranta. Romanii doar se lauda cu credinta religioasa. Cand sunt pusi sa argumenteze pozitia, varsa aceleasi imbecilitati.
  (a se vedea falsa controversa evolutionism-creatinism)

  De asemenea, cu cat o tara e mai saraca si mai slab educata cu atat credintele religioase sunt mai puternice si mai numeroase.

  Din pacate multa lume traieste si astazi cu credinte de evul media. Romania este tot undeva pe acolo.

  RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.